Een Maremma is een tamelijk onbekend ras en is dus een zeldzame verschijning in Nederland. Er zijn maar enkele fokkers en er is (gelukkig! maar spijtig voor u) geen overschot aan puppen. Het kan dus zo zijn, dat u graag een Maremma zou willen, maar dat er op korte termijn geen pups verwacht worden, en dat u niet wilt wachten tot er pups zijn. Een pup importeren is dan eventueel een optie. Wij zijn graag bereid om u te adviseren waar u wel of vooral beter niet een Maremma kunt aanschaffen, maar bedenkt u wel het volgende:

  • Ons advies luidt sowieso om alleen een pup te kopen bij een fokker, die op zorgvuldige en verantwoorde wijze fokt met geteste, gezonde en sociale ouderdieren!
  • Goedkoop = duurkoop! In Italië worden zat pups geboren die zelfs gratis worden weggegeven, of die u zogenaamd kunt ‘adopteren’. U heeft echter geen enkele documentatie over voorouders en gezondheid, en u weet ook niets over de voorgeschiedenis van de pup, behalve dat die meestal is ‘gevonden’. En het is dus helemaal afwachten wat u hebt ‘gekregen’. En voordat u denkt ‘dat zal wel meevallen’, leest u dan even welke invloed de moederhond heeft op de pups, zelfs al vóór de geboorte: probleemgedrag ontstaat al in de baarmoeder
  • In Nederland moeten fokkers aan bepaalde eisen voldoen (zie fokreglement). Er zijn maar heel weinig Italiaanse fokkers die aan deze eisen zouden kunnen voldoen of voldoen. In alle andere landen (behalve Duitsland en Finland) gelden geen of nauwelijks regels en fokt men alles behalve zorgvuldig. Informeer dus vooraf naar certificaten van gedane testen en stambomen van de ouderdieren!
  • Afstammingscontrole is niet standaard in Italië. In Nederland weet u 100% zeker dat de ouders op de stamboom correct zijn, aangezien dit met behulp van DNA gecontroleerd wordt.
  • Gezondheidsonderzoeken (controle op heup- en elleboogdysplasie) zijn in de meeste landen niet verplicht, en worden vaak nagelaten, of gunstiger voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.
  • Lijnteelt en inteelt (niet toegestaan in Nederland) zijn per 1 september 2023 niet meer toegestaan in Italië. In andere landen mogelijk nog wel. De kans op erfelijke ziektes is groter naarmate een hond meer ingeteeld is.
  • Pups mogen de grens over als ze een rabiësenting hebben gehad. Deze kan pas met 12 weken worden gegeven en daarna moet u nog 3 weken wachten. Pups zijn dus sowieso minstens 15 weken oud, waardoor ze een deel van de socialisatie missen.
  • Italianen socialiseren hun honden anders dan wij gewend zijn (als ze al bewust aan socialisatie doen). Maar Maremma pups worden zeker niet standaard meegenomen naar de stad, winkelcentrum of supermarkt, en het zou dus goed kunnen dat uw pup niet veel gewend is en dus erg angstig is, wat kan resulteren in angst-agressie.