Hoe de Maremma in Nederland kwam.

 

De eerste verhalen over wat wij nu de Berghond van de Maremmen noemen, dateren uit de beginjaren 40 (van de vorige eeuw) als er sprake is van een Berghond van de Abruzzen, die door mevrouw E. Veltman uit Bloemendaal naar Nederland is gehaald. De allereerste Maremma is in de jaren 1950/1 geïmporteerd uit Italië. Hierover valt helaas niets terug te vinden in het officiële stamboek, omdat ze waarschijnlijk niet officieel is overgeschreven. Het gaat om een teefje Isadora, dat door dhr. Stuyver uit Swifterband is meegenomen. Er is niet met dit teefje gefokt en op 13-jarige leeftijd is ze wegens ouderdom ingeslapen.

De beginjaren: de jaren 60 en 70.
De eerste officiële import betreft de uit Italië geïmporteerde reu Sir Laurence dei Cani Bianchi, geb: 05-09-1960, vader Fido, moeder Dike dei Cani Bianchi, fokker: Prof. Mirella Fera Cao-Tirennia. Daarna volgen 2 uit Engeland geïmporteerde honden.
In 1961/2 worden door M.P. Overdiep te Utrecht 2 honden geïmporteerd: Pretentious Blanche (geb: 09-01-1961, Formakin Mario x Swandean Coppelia) gefokt door Mr. & Mrs. R.J. Cole. En de reu Federico of Wynbriar geb: 13-08-1961, vader eveneens Formakin Mario x Burtholme Princess, gefokt door Mr.& Mrs. N. Brierley.

Het eerste nest wordt geregistreerd in 1963, onder de kennelnaam Pretentious. Het betreft de combinatie Sir Laurence dei Cani Bianchi en Pretentious Blanche. Op 4 november 1962 worden 10 pups (3 reuen en 7 teven) geboren: Cerberus, Ceasar en Cassius en Carin, Ciska, Corona, Cherry, Cleopatra, Charma en Carissima. 3 daarvan zullen voor de fokkerij worden ingezet.