Een Maremma is een tamelijk onbekend ras en is dus een zeldzame verschijning in Nederland. Er zijn maar enkele fokkers en er is (gelukkig!, maar spijtig voor u) geen overschot aan puppen. Het kan dus zo zijn, dat u graag een dergelijke hond zou willen, maar dat er op korte termijn geen pups verwacht worden, en dat u niet wilt wachten tot er pups zijn. Een pup importeren is dan eventueel een optie. Wij zijn graag bereid om u te adviseren waar u wel of vooral beter niet een Maremma kunt aanschaffen, maar bedenkt u wel het volgende:

  • Goedkoop = duurkoop! In Italië worden zat pups geboren die zelfs gratis worden weggegeven, of die u kunt ‘adopteren’. U heeft echter geen documentatie over voorouders en gezondheid, en vaak ook niet over de voorgeschiedenis van de pup. En het is dus afwachten wat u hebt ‘gekregen’.
  • In Nederland moeten fokkers aan bepaalde eisen voldoen (zie fokreglement). Er is GEEN ENKELE Italiaanse fokker die aan deze eisen zou kunnen voldoen of voldoet. In andere landen gelden geen of nauwelijks regels en fokt men alles behalve zorgvuldig. 
  • Afstammingscontrole is niet standaard in Italië. In Nederland weet u 100% zeker dat de ouders op de stamboom correct zijn, aangezien dit met behulp van DNA gecontroleerd wordt.
  • Gezondheidsonderzoeken (controle op heup- en elleboogdysplasie) zijn in de meeste landen niet verplicht, en worden vaak nagelaten, of gunstiger voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.
  • Lijnteelt en inteelt (niet toegestaan in Nederland) zijn tot 1 september 2023 nog toegestaan en erg gebruikelijk in Italië. De kans op erfelijke ziektes is groter naarmate een hond meer ingeteeld is.
  • Pups mogen de grens over als ze een rabiësenting hebben gehad. Deze kan pas met 12 weken worden gegeven en daarna moet u nog 3 weken wachten. Pups zijn dus sowieso minstens 15 weken oud, waardoor ze een deel van de socialisatie missen.
  • Italianen socialiseren hun honden anders dan wij gewend zijn (als ze al bewust aan socialisatie doen). Maar Maremma pups worden zeker niet standaard meegenomen naar de stad, winkelcentrum of supermarkt, en het zou dus goed kunnen dat uw pup niet veel gewend is op dat gebied en dus angstig is. Leren aan de lijn lopen, wennen aan onbekende geluiden en situaties zult u dus vanaf 15 weken zelf moeten doen.