Contact
Telefoon
Niets is makkelijker dan even bellen!
+31 6 53915195
Gebruik het contactformulier of mail ons via het onderstaande emailadres.
Adres
Wij wonen in Rucphen, ongeveer 20 Kilometer van Breda.
F.A.Q.
Blaft een Maremma veel?
Alleen als hij iets ziet of iets hoort. En dat is meestel vaker dan u of de buren op prijs stellen.
Kan een Maremma goed met katten en andere huisdieren overweg?
Ja. Maar de vraag is of uw kat (of ander huisdier) met honden overweg kan! Als uw kat niet aan honden gewend is en meteen uithaalt, zodra uw pup nieuwsgierig komt snuffelen, dan hebt u kans dat deze slechte ervaring de verdere verhouding tussen hond en kat bepaalt. Als ze van jongs af aan aan elkaar kunnen wennen, zal het geen probleem zijn
Kan een Maremma goed met kinderen overweg?
Over het algemeen kan gezegd worden, dat een Maremma redelijk goed met kinderen overweg kan, MITS uw kinderen zich gedragen. Een hond (en dus ook een Maremma) zal niet alles zomaar tolereren van een kind. U dient er derhalve zelf op toe te zien, dat uw kind(eren) zich gedragen als ze in de buurt van een hond zijn.
Behalve de hond moet u dus ook uw kinderen opvoeden en ze VERBIEDEN:
* het eten van de hond af te pakken of
* er mee voor z’n neus te gaan staan zwaaien of
* uit zijn voerbak te willen mee-eten
* in z’n ogen te prikken,
* aan z’n oren of z’n staart te trekken,
* aan z’n haren te trekken,
* hem in de hoek te drijven en toch te willen aaien,
* hem te laten schrikken als hij ligt te slapen,
* gillend op hem af komen stormen,
* een eventuele grom niet met het gespin van een kat te verwarren.
Als ze dat allemaal onder de knie hebben en geleerd hebben hoe ze goed met een hond om moeten gaan, dan zullen het onafscheidelijke maatjes worden.
Hoe maak ik mijn pup zindelijk?
Zeer waarschijnlijk is uw pup al zindelijk als u hem krijgt. Maremma’s zijn van nature erg schoon op zichzelf. Als ze kunnen zullen ze hun behoefte zo ver mogelijk van het nest/huis doen.
Mocht er toch een ongelukje in huis plaatsvinden haal dan NOOIT z’n snuit door de plas of hoop. Dat zijn echt bakerpraatjes en grenst aan dierenmishandeling. Hij heeft het gewoon nog niet begrepen. Als u de pup alleen heeft gelaten en bij thuiskomst vindt u toch een ongelukje, bestraf de pup dan niet. Voor de pup is er geen verband tussen de straf en z’n behoefte, maar tussen de straf en uw thuiskomst. Voor de pup wordt het al gauw “als baasje thuiskomt is niet leuk, want dan krijg ik op m’n kop”.
Meestal moet de pup plassen/poepen na het eten en na het slapen. Loopt hij met z’n neus over de grond te snuffelen dan is de kans groot dat hij moet. Zet hem zo snel mogelijk buiten en beloon hem uitbundig als hij inderdaad iets doet. ’s Morgens zal misschien nog het moeilijkst zijn, omdat de pup fysiek nog niet in staat is z’n behoefte op te houden. Probeer hem ’s avonds zo laat mogelijk uit te laten en laat hem ’s morgens meteen naar buiten gaan. Mocht u toch iedere keer te laat zijn, dan kunt u proberen om met een krant het plasje op te vegen en de krant geleidelijk aan richting deur te schuiven. De pup zal meestal zoveel mogelijk daar plassen, waar het al naar plas ruikt, de krant dus, en wordt op deze manier als het ware vanzelf naar de deur gewezen. Verder is geduld in deze ook een schone zaak; volhouden en niet boos worden. Honden doen het niet met opzet om u te pesten!
Verhaart een Maremma veel?
Een Maremma verhaart twee keer per jaar. Zeker als de hond veel buiten is, zal hij een dikke ondervacht krijgen, die hij in de lente verliest. Hoe dikker de ondervacht, hoe meer een Maremma verhaart.
Kan een Maremma goed tegen alleen zijn?
Ja, behalve als hij 5 dagen in de week alleen thuis zit en u alleen in het weekend tijd voor hem heeft. Een Maremma heeft, als iedere andere hond natuurlijk wel aandacht nodig.
Is een Maremma een ideale gezinshond?
De Maremma is een (kudde)bewaker! Dat betekent dat hij eigenwijs en zelfstandig is, en niet bij uitstek het ras, dat als eerste te binnen schiet bij ‘ideale’ huishond. Hij kan weliswaar goed met kinderen en andere huisdieren, maar daarvoor moet hij wel als pup goed gesocialiseerd worden. Hij heeft een consequente opvoeding en duidelijke leiding nodig, want anders bepaalt de hond wat er in huis gebeurt. Slecht gesocialiseerde pups/honden kunnen angst(agressie) vertonen.
Welke ziektes komen voor bij de Maremma?
Over het algemeen kan de Maremma beschouwd worden als een gezond ras, maar gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie kunnen voorkomen. Het is daarom belangrijk dat beide ouderdieren, en eventueel ook nog verdere voorouders, geröntgend zijn met het best mogelijke resultaat. 100% zekerheid op goede heupen bij nakomelingen geeft dit helaas niet, maar de kans wordt wel aanzienlijk verhoogd. Eén van de redenen ook om dus de voorouders te kennen aan de hand van de stamboom.
Kan een Maremma goed gehoorzamen?
Een Maremma heeft, als alle andere honden, twee oren en daarmee kan hij uitstekend horen! U hoeft dus niet te schreeuwen om uw commando’s kenbaar te maken. De vraag is alleen of een Maremma uw commando’s wil horen. Een Maremma kan erg eigenwijs zijn en als hij het nut van uw commando’s niet inziet, zal hij ze niet opvolgen.
Een Maremma is er eeuwenlang op gefokt om geheel zelfstandig, volgens eigen inzichten de schaapskuddes te bewaken en te beschermen. Deze zelfstandigheid heeft tot resultaat gehad, dat vooral het commando ‘HIER’ problemen kan opleveren, omdat dat er niet op zit. (Een Maremma behoort bij zijn kudde te blijven en niet iets achterna te lopen of zijn beschermelingen in de steek te laten!) Het commando ‘zit’ of ‘af’, zeker indien gevolgd door een beloning in de vorm van een stukje worst of kaas, hoeft niet veel problemen op te leveren. Maar het komen op bevel, zeker op die momenten dat de hond vindt, dat hij wel wat beters te doen heeft, is één van de moeilijkste dingen om een Maremma bij te brengen en zal, als het lukt alleen slagen met heel veel geduld.
Hoeveel Maremma zijn er in Nederland?
De Maremma is een zeldzaam ras in Nederland en te hopen is, dat dit zo blijft. Het aantal Maremma’s is al jaren ongeveer hetzelfde. Ik schat dat er ongeveer een stuk 100-120 echte Maremma’s zijn. Ook in ons omringende landen is het aantal Maremma’s gering. Alleen in Italië zijn er uiteraard veel meer, hoewel de aantallen van weleer niet meer gehaald worden.
Maakt een Maremma veel kapot?
Zeker als pup en jonge hond, maar soms ook nog op latere leeftijd, wil een Maremma graag iets hebben om op de knagen of aan te kluiven. Hij heeft daarbij een voorkeur voor datgene, wat u eigenlijk liever niet hebt, bijvoorbeeld een paar nieuwe schoenen, een stoelpoot of een stuk tapijt. Vaak heeft het te maken met het wisselen van de tanden. Geef de hond daarom iets waar hij wel op mag kauwen, bijvoorbeeld speciale kauwbotten of touwen.
Is een Maremma speels?
Ja. Een Maremma houdt van spelen, zeker met andere honden. Echter het onafgebroken achter een bal aanrennen of het apporteren van stokken hoort daar niet bij.