Karakter

De maremma werd oorspronkelijk gefokt om de schapen te beschermen. Als huishond is hij een goede bewaker van huis en haard. Hij kan goed met kinderen en andere huisdieren overweg. Hij is aanhankelijk voor de baas, maar blijft soms wat afstandelijk voor vreemden. Hij is eigenwijs, zelfstandig en intelligent en heeft derhalve vooral een consequente opvoeding nodig.
De hond is gewend buiten te zijn en moet minstens een behoorlijke tuin ter beschikking hebben.

Het karakter van de Maremma kan worden omschreven als kalm, goedaardig, voorzichtig, maar fel tegen vijanden van zijn kudde. Hij is een goede bewaker van het huis en zijn bewoners, gehecht aan zijn meester, maar hij kan afstandelijk zijn tegenover vreemden. Een Maremma is zelfverzekerd en eigenzinnig en heeft dus een consequente, maar geen harde training nodig, als je tenminste geen problemen wilt hebben in je ‘roedel’.
Het ras is oorspronkelijk gefokt en gebruikt als waak- en verdedigingshond voor vee. De Maremma wordt tot op de dag van vandaag als zodanig gebruikt in Italië. In de Verenigde Staten en in Australië is het ras met succes geïntroduceerd om de schapen te beschermen tegen coyotes en andere roofdieren. En met de komst van de wolf in Nederland wordt het ras inmiddels ook hier ingezet om de schapen te beschermen.
In vergelijking met andere echte herdershonden is een Maremma rustiger, afstandelijker en zelfstandiger; hij kan zijn taak prima uitvoeren zonder mensen. Hij kan zowel tegen warme temperaturen als ook tegen slechte weersomstandigheden. Zijn jachtvaardigheden zijn relatief slecht ontwikkeld, dus hij zal de dieren die hij moet beschermen niet achtervolgen. Een werkende Maremma leeft tussen de schapen en ziet de schapen, of elk ander soort dier dat hij moet beschermen, als onderdeel van zijn roedel. In Nederland waren er geen of zeer weinig werkende Maremma’s, maar het ras begint ‘herondekt’ te worden.

Ondanks zijn uitstekende werkeigenschappen kan de Maremma ook prima als gezelschaps- en gezinshond funktioneren, mits u hem de juiste opvoeding geeft. Hij kan over het algemeen worden omschreven als kalm, afstandelijk, soms een beetje achterdochtig tegenover vreemden, gehecht aan zijn baasje, eigenzinnig en onafhankelijk. Hij zal beschermen wat hij ziet als onderdeel van zijn roedel. Een Maremma is niet gehoorzaam in de gebruikelijke zin. Hij moet bij de schapen blijven, niet zijn meester volgen. Een Maremma patrouilleert langs en door zijn kudde en komt in actie als hij denkt dat dat nodig is. Het is niet nodig om een Maremma te leren bewaken; hij weet het zelf beter dan wie dan ook.
Het betekent niet dat een Maremma niet getraind kan worden. Hij zal snel leren zitten, hakken of liggen, maar hij zal nooit de ‘will to please’ hebben zoals bij sommige andere rassen. Een Maremma is niet onderdanig en afhankelijk, en hij zal gereserveerd en een beetje verlegen zijn tegenover vreemden. Het betekent ook dat een Maremma wel leiderschap nodig heeft; u kunt de hond niet aan zijn lot overlaten en verwachten dat het ‘wel goed’ komt. Maar u kunt hem echter uw leiderschap niet opleggen, een goede relatie komt voort uit een wederzijdse vriendschap en veel geduld. Wanneer u op zoek bent naar een gehoorzame en onderdanige hond, die uw bevelen en bevelen onmiddellijk opvolgt, dan is een Maremma-herdershond niet de hond die u wilt hebben.