Qua la zampa nestje geboren 30 mei 2023 van Niso x Rea

Voor filmpjes van de pups kunt u zich het beste abonneren op ons Youtube-kanaal

Hier leest u het verhaal van het Qua la zampa nestje.
Het begon 21 maart met de loopsheid van Rea en met de dekking door Niso op 30 maart. Na 4 weken konden we een echo maken om te kijken of Rea ook echt drachtig is en de dierenarts zag 4 vruchtblaasjes. Nu weet ik zolangzamerhand dat dit geen enkele indicatie hoeft te zijn over het uiteindelijke aantal pups. Dus maakten we op 24 mei een foto. Ook die bracht helaas weinig uitsluitsel, want door het vele vocht was het heel erg moeilijk tellen, maar de dierenarts kwam tot ‘in ieder geval 7’.

 

30 mei was het dan zover. ’s Morgens vroeg om een uur of 6 lag daar opeens een pup! Gestaag perste Rea er de ene na de andere pup uit (helaas 1 dood teefje) tot pup nummer 7. Daarna had ze nog wel zo af en toe persweeën, maar er kwam toch net steeds geen pup, terwijl ik wel meende nog een bobbel te voelen. Dus reden we naar de kliniek, waar ze nogmaals een echo maakten. En inderdaad, de dierenarts zag met enige pijn en moeite een pup mét hartslag. Rea kreeg wat weeënopwekker, maar ook dat leverde geen pup op. Dus werd het alsnog een keizersnee. Daar bleken er niet 1 maar 4 pups nog in te zitten!

Helaas haalden 2 het niet, en thuis bleek ook nummer 3 nauwelijks zuigreflex te hebben; hij overleed na 2 dagen. Uiteindelijk dus 5 reutjes en 2 teefjes.

De andere pups en Rea doen het goed. De pups zijn al goed aangekomen en mamma Rea zorgt er goed voor.

5 juni:
Inmiddels zijn we al weer bijna een week verder en enigszins hersteld van de enerverende bevalling. De 5 heren en 2 dames doen het fantastisch; het worden al kleine dikke hamsters, niks geen ‘last’ van wat er is gebeurd. Rea is een prima moedertje, en verzorgt d’r kinders uitstekend.

8 juni:
Binnen 10 dagen na de geboorte moeten de namen van de pups worden doorgegeven aan de Raad van beheer. De naamgeving is aan regels gebonden en we hopen dat de Raad akkoord gaat met (voor de reuen):
Qua La Zampa Massimiliano, Qua La Zampa Traversino, Qua La Zampa Baciami Calogero, Qualazampa Ruggero, Qualazampa E Sorridi Ciccio, en voor de teefjes: Qua La Zampa Ciela en Qualazampa Dammi Mille Baci.

Om de pups uit elkaar te houden hebben ze allemaal een gekleurd wollen draadje om, een stropdasje zeg maar. De heren zijn: rood, zwart, blauw, donkergroen en lichtgroen en de dames hebben paars en dik blauw.

Uiteraard worden ze iedere dag gewogen, zodat wij goed in de gaten kunnen houden of er niet een pup achterblijft qua groei. Dat is niet het geval! Inmiddels hebben bijna alle pups hun geboortegewicht verdubbeld. 

 

11 juni
Ssttttt….. je hoort ze groeien….. de eerste kiloknaller is bereikt. De oogjes beginnen open te gaan en er komt al leven in de brouwerij. Met dit warme weer is de warmtelamp verruild voor de vliegenlamp, die zullen we nu meer nodig hebben. 

15 juni
Waggel, waggel; het ‘lopen’ is begonnen. De wasmand is inmiddels ingeruild voor een grotere.
16 dagen zijn ze inmiddels, en daarmee is dit ook de laatste dag van de ENS. Wa’s dah? Early neutering stimulation is een manier om pasgeboren pups op simpele wijze te stimuleren vanaf dag 3 tot en met de 16de dag.

21 juni
3 weken oud en de pret begint. Zo langzamerhand zie je de eerste pogingen om met elkaar te spelen, of nog een druppel melk van elkaar af te lebberen. Met dit hete weer hebben ze ook al hun eerste stapjes buiten gezet, want soms is het ontbijt op het terras! 
De pups groeien goed; drinken nog melk bij mamma Rea en nog wat extra’s uit de fles. 

27 juni
4 weken en wat beginnen ze weer leuk te worden! Het spelen met elkaar en met mamma Rea is begonnen. 
Inmiddels is ook de eerste gehaktbal veroberd, en dat ging er uiteraard rap in. Ik moet wel bekennen, dat ze stiekem op de voerbak van Rea hadden geoefend; daar doken meteen 7 pups op toen ik de bak voor haar neus zette. De eerste keer was Rea zo verbouwereerd, dat ze niet wist wat te doen, maar bij de volgende keer liet ze toch duidelijk horen, dat die bak háár eten was. Lesje geleerd. 

4 juli
5 weken zijn ze inmiddels; het feest kan beginnen! Uiteraard zijn mijn voeten/schoenen/broekspijpen niet meer veilig; daar hangt altijd wel een pup in. Het leven is één groot feest; even een slokje bij hondenmamma, lekkere hapjes van mensenmamma en dan daarna spelen, spelen, spelen en op ontdekkingstocht. Het kattentunneltje is inmidels vervangen door een grotere. En leuk dat ze dat vinden. Doosjes met wc-rolletjes … ook leuk, plastic plantenbakjes … héérlijk! Alleen de kapotte regenton lijkt toch minder interessant … jammer.

7 juli
De chip zit er in! En daarmee is ook de naam gekoppeld aan een pup. Dat betekent dat alle pupjes nu dus ook hun officiële naam hebben. Voor de reuen is dat:
blauw = Qua La Zampa Massimiliano (Max)
zwart = Qualazampa E Sorridi Ciccio (Radja)
groen = Qua La Zampa Baciami Calogero (Orso)
rood = Qualazampa Ruggero (Biek)
lichtgroen = Qua La Zampa Traversino (Tino)
En voor de teefjes:
paars = Qua La Zampa Ciela (Sky)
blauw = Qualazampa Dammi Mille Baci (Panna)

11 juli

6 weken precies vandaag, en het eerste uitstapje in de auto naar de dierenarts voor de eerste enting en de eerste gezondheidscontrole; alle pups een dikke:

18 juli
7 weken en 6 kilo, het gaat hard. Nog een klein weekje te gaan en dan begint de uittocht.
Vandaag heeft vriendin Carina Hautz een heuse foto-reportage gemaakt. Zie hierboven voor de foto’s.

 

 

25 juli

8 weken! Waar is de tijd gebleven? Als altijd omgevlogen. De tijd hier zit er weer op. Het was als altijd weer genieten van het kleine spul, de ondeugden, de kwajongens, en -meisjes! 1 voor 1 gaan ze het nest verlaten en de wijde wereld in. Het ga ze goed. Wij wensen ze een lang en gelukkig leven bij hun nieuwe baasjes, met mooie avonturen en veel liefde en geluk.